Wat zijn plasticvrije alternatieven voor wegwerpkoffiebekers?

Wat zijn plasticvrije alternatieven voor wegwerpkoffiebekers?

Het is onvermijdelijk: vanaf 1 januari 2024 gaat de nieuwe wetgeving voor Single Use Plastics (SUP) in waardoor je een alternatief nodig hebt voor wegwerpkoffiebekers. Gelukkig zijn er verschillende plasticvrije opties beschikbaar die voldoen aan de SUP-wetgeving en tegelijkertijd de planeet beschermen. In deze blogpost zetten we alle alternatieven voor je op een rij!

Plasticvrije koffiebekers: Duurzaam alternatief voor Single Use Plastics

Wanneer je denkt aan koffiebekers, komt waarschijnlijk het beeld van traditionele wegwerpbekers in gedachten, vaak bedekt met een dunne plastic laag om lekkage te voorkomen. Gelukkig bieden wij een uitstekend alternatief met onze plasticvrije disposable koffiebekers. Onze bekers zijn gemaakt van duurzame pulp, waardoor ze biologisch afbreekbaar zijn en geen schadelijke sporen nalaten in het milieu. Daarnaast zijn ze lekvrij en hittebestendig! Heb jij interesse in onze plasticvrije koffiebekers? Neem dan contact met ons op.

         plasticvrije disposable wegwerp koffie beker sup wetgeving

Een plasticvrije wegwerpkoffiebeker

Waarom zou je kiezen voor plasticvrije wegwerpkoffiebekers?

Er zijn genoeg redenen om te kiezen voor plasticvrije disposable koffiebekers:

 • Milieuvriendelijk: Plasticvrije koffiecups dragen bij aan het verminderen van de plasticvervuiling. Ze zijn gemaakt van hernieuwbare en biologisch afbreekbare materialen, wat betekent dat ze minder schadelijk zijn voor het milieu.

 • Veelzijdig: Deze bekers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en zijn geschikt voor diverse doeleinden, of je nu warme of koude dranken serveert.

 • In lijn met de SUP-wetgeving: Met de nieuwe SUP wetgeving in 2024 is de overstap naar plasticvrije koffiebekers een verstandige keuze. Hiermee voorkom je potentiële boetes en behoud je je goede reputatie.

Nadelen van plasticvrije wegwerpkoffiebekers

De plasticvrije disposable koffiebeker heeft ook enkele nadelen:

 • Beperkte isolatie: In vergelijking met herbruikbare bekers bieden plasticvrije wegwerpbekers over het algemeen minder isolatie. Dit kan ertoe leiden dat drankjes sneller afkoelen of opwarmen, afhankelijk van het seizoen.

 • Mogelijke milieubelasting op lange termijn: Hoewel ze beter zijn dan traditionele plastic wegwerpbekers, kunnen disposable plasticvrije bekers op de lange termijn nog steeds bijdragen aan afval. De milieubelasting wordt wel zeer beperkt omdat de bekers composteerbaar zijn.

De oplossing voor de nieuwe sup wetgeving 2024Plasticvrije alternatieven voor de wegwerpkoffiebekersPorseleinen bekers als alternatief voor plastic koffiebekers

         RVS beker              Glazen beker            Porseleinen beker

Overweeg herbruikbare alternatieven voor plasticvrije koffiebekers

Een andere optie om te overwegen is het gebruik van herbruikbare koffiebekers. Deze bekers, meestal gemaakt van materialen zoals roestvrij staal, glas of porselein, kunnen keer op keer worden gebruikt. Hier zijn enkele voordelen van herbruikbare koffiebekers:

 • Langdurig gebruik: Herbruikbare bekers gaan jaren mee, wat betekent dat je minder afval produceert.

 • Isoleerfunctie: Sommige herbruikbare bekers hebben dubbelwandige isolatie, waardoor je drankjes langer warm of koud blijven.

Nadelen van herbruikbare koffiebekers

Hoewel herbruikbare koffiebekers zeker hun voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen waarmee rekening moet worden gehouden.

 • Onderhoud: Herbruikbare bekers moeten na gebruik grondig worden schoongemaakt. Dit kan soms onhandig zijn, vooral als je onderweg bent of weinig tijd hebt. Bovendien bestaat het risico dat herbruikbare bekers, gemaakt van bijvoorbeeld porselein, kapot kunnen vallen. Dit kan leiden tot gevaarlijke scherven.

 • Initiële kosten: Hoewel herbruikbare bekers op lange termijn kostenbesparend zijn, kan de initiële investering hoger zijn dan die van disposable koffiebekers.

 • Aanpassing van het afwasproces: Het gebruik van herbruikbare bekers vereist vaak aanpassingen in het afwasproces, omdat er meer bekers moeten worden afgewassen. Dit kan extra tijd en moeite kosten.

 • Hygiëne: Herbruikbare bekers die blijven staan op werkplekken zoals bureaus of niet goed worden schoongemaakt, kunnen hygiëneproblemen veroorzaken.

 • Vergeten of verlies: Het kan gebeuren dat klanten of medewerkers hun herbruikbare bekers vergeten of verliezen, wat extra kosten met zich meebrengt als ze een nieuwe moeten aanschaffen.

De overstap naar plasticvrije koffiebekers is noodzakelijk, met name vanwege de aankomende SUP-wetgeving. De plasticvrije disposable cups zijn milieuvriendelijk en voldoen aan de verwachtingen van klanten op het gebied van duurzaamheid. Hoewel herbruikbare alternatieven aantrekkelijk zijn, moeten de bijbehorende nadelen niet over het hoofd worden gezien. Uiteindelijk is het aan jou om te beslissen welk alternatief het beste past bij jouw organisatie.

Heb je vragen over plasticvrije koffiebekers en ben je benieuwd naar wat wij hierin voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op; wij helpen je graag met onze oplossingen!

 

Gepubliceerd op: 25 september | Terug
Bel mij terug
{{error}}