Overzicht soorten Diabetes Mellitus

Overzicht soorten Diabetes Mellitus

De meest bekende soorten diabetes zijn type 1 een 2. Maar er zijn nog vele andere typen diabetes. Een kort en bondig overzicht vind je hieronder.

Type 1

Het afweersysteem valt de cellen aan die insuline aanmaken. De oorzaak hiervan is een fout in de cellen die insuline produceren. Bij type 1 moet je elke dag je bloedsuikers meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Ook is eten zonder te berekenen hoeveel insuline ervoor nodig geen optie.

Type 2

De meest voorkomende soort diabetes. Negen van de tien mensen met diabetes hebben type 2 diabetes. Type 2 zorgt ervoor dat je te weinig insuline in het lichaam hebt. Ook reageert het lichaam er niet meer goed op. De aanleg voor diabetes mellitus type 2 is sterk erfelijk bepaald.

Prediabetes

Voorfase van diabetes type 2. Het lichaam reageert al minder goed op insuline en de verwerking van bloedsuiker. Zonder behandeling of tijdig ingrijpen, denk hierbij aan afvallen, gezond eten en meer bewegen, kan het overgaan in diabetes.

Zwangerschapsdiabetes

Een tijdelijke soort diabetes, gaat meteen over na de bevalling. Wel heeft zowel het kind als de moeder over latere leeftijd een verhoogd risico op diabetes type 2.    

Diabetes type 3c

Na alvleesklierontsteking: Wanneer er een blijvende beschadiging aan de alvleesklier optreedt, door bijvoorbeeld een ontsteking (pancreatitis) of een operatie, kan iemand diabetes krijgen. Dit wordt ook wel type 3c genoemd.

Neonatale diabetes

Baby’s die in de eerste 6 levensmaanden al worden gediagnosticeerd met diabetes, kunnen een speciale genetische vorm van neonatale diabetes hebben. Deze type diabetes vergt een andere behandeling dan type 1. Onderzoek is belangrijk bij deze soort diabetes, dit omdat uitsluiten van andere soorten diabetes het leven in de jaren die volgen voor het kind en volwassen leven een stuk makkelijker kunnen maken. Denk hierbij aan het niet meer spuiten van insuline maar overgaan tot tabletten.

Cystic Fibrosis Related Diabetes (CFRD)

Diabetes als gevolg van cystic fibrosis, ook wel bekend als taaislijmziekte. Dit is een ander soort diabetes dan diabetes zonder de invloeden van cystic fibrosis. Het taaie slijm kan namelijk leiden tot de vorming van littekens op de alvleesklier, waardoor de eilandjes van Langerhans kapot gaan en de alvleesklier niet meer genoeg insuline kan aanmaken.

MODY: Maturity-Onset Diabetes of the Young

Deze vorm van diabetes begint meestal tussen de leeftijd van 10 en 25 jaar. MODY kan lijken op diabetes type 1 of 2. Maar de oorzaak van MODY is een afwijking in het DNA en dus erfelijk materiaal, waarbij de juiste behandeling en diagnose dus extra belangrijk is.

LADA: Latent Autoimmune Diabetes in Adults

LADA is een vorm van diabetes type 1 dat op latere leeftijd gediagnosticeerd wordt. Hoe ouder je bent als je de diagnose krijgt, hoe langzamer de ontwikkeling van de ziekte. Hierdoor hoef je ook niet altijd direct te beginnen met het spuiten van insuline. Dikwijls wordt hierdoor dit type diabetes aangezien voor diabetes type 2, maar dit is dus niet het geval.

MIDD: Maternally Inherited Diabetes and Deafness

Zeldzame vorm van diabetes, wordt door de moeder overgedragen via het erfelijk materiaal van de mitochondriën. Hierdoor reageert de alvleesklier niet goed op de stijging van de bloedsuikerspiegel en geeft het te weinig insuline af. MIDD wordt meestal tussen het dertigste en vijftigste jaar ontdekt.

Diabetes insipidus

Deze zeldzame vorm van diabetes heeft niets te maken met de bloedsuikers, maar zorgt ervoor dat de nieren te veel vocht afscheiden. Dit type diabetes is vervolgens nog te onderscheiden in vier vormen van diabetes insipidus.

Diabetes type 3 of Alzheimer

We weten dat de alvleesklier insuline aanmaakt. Een aantal onderzoekers denken dat de hersenen dat ook kunnen. Volgens hen leidt het mogelijk tot de ziekte van Alzheimer wanneer de hersenen geen herseninsuline meer maken. Als er sprake is van dat de hersenen ophouden met het maken van herseninsuline spreken sommige onderzoekers ook wel van diabetes type 3. Er is nog veel onduidelijkheid over deze vorm van diabetes en Alzheimer.

Gepubliceerd op: 14 maart | Terug
Bel mij terug
{{error}}