Katheters

Katheters

Veel mensen in Nederland hebben een katheter. Er zijn erg veel verschillende katheters en ze werken allemaal op een andere manier. In deze blog leggen we je uit wat katheters precies zijn, welke soorten er zijn, en welke bij ons verkrijgbaar zijn. Lees dus snel verder.

Wat is een katheter

Een katheter is een medisch hulpmiddel. Het is een dun buisje dat bij een patiënt wordt ingebracht. Katheters worden vaak ingezet bij mensen die problemen hebben met urineren. Een katheter wordt dan aangesloten op een urinezak waar urine in wordt opgevangen. Een katheter kan in diverse delen van het lichaam geplaatst worden zoals direct in de blaas, in de nier of in de buik. Daarnaast kunnen katheters gebruikt worden om de bloeddruk te meten in een ader of slagader of om lokaal een medicijn toe te dienen. Diverse katheters kunnen voor kortere of langere tijd geplaatst worden. Dit is volledig afhankelijk van het probleem van de patiënt of het ziektebeeld.  

Soorten katheters

Er zijn verschillende soorten katheters, waaronder:

  • Verblijfskatheter/Blaaskatheter

  • Buikkatheter/Suprapubische katheter

  • Zelf katheteriseren/Intermitterende katheter 

  • Dubbel J-katheter 

  • Nierkatheter/Nefrostomiekatheter

  • Condoomkatheter/Externe katheter

  • Infuuskatheter

  • Voedingskatheter

  • Arteriële katheter

  • Zuurstofkatheter  

Verblijfskatheter/Blaaskatheter

De verblijfskatheter wordt gebruikt als een van de volgende problemen plaatsvindt: slecht ledigende blaas, bloed in urine of obstructie in de plasbuis door bijvoorbeeld prostaatvergroting. De katheter wordt aangebracht in de plasbuis waardoor urine afgevoerd kan worden. Een verblijfskatheter kan voor kortere of langere tijd blijven zitten. In het geval van een kortere tijd, wordt gekozen voor een latex katheter. Zodra de katheter langere tijd nodig is, wordt een silicone katheter ingebracht. Aan de punt van de katheter zit een ballonnetje, waardoor deze niet uit de blaas glijdt. De urine die afgevoerd wordt, wordt afgevoerd in een urineopvangzak of in de toilet (bij zelf katherisering).

Buikkatheter/Suprapubische katheter

De buikkatheter wordt gebruik om urine af te voeren en wordt via de buikwand net boven het schaambeen direct in de blaas aangebracht. De katheter heeft aan het uiteinde een opgeblazen ballonnetje, wat ervoor zorgt dat deze niet uit de blaas glijdt en permanent de urineafvloed uit de blaas te garanderen.

Zelf katheteriseren/intermitterende katheter

Bij zelf katheteriseren wordt de katheter kortstondig ingebracht. De gebruiker brengt zelf de katheter in de plasbuis om urine weg te laten lopen. Zelf katheteriseren komt voor als iemand niet zelf kan plassen of de blaas niet volledig leeg plast. Het is wel belangrijk dat iemand weet hoe diegene zelf kan katheteriseren en het goed uitvoert.

Dubbel J-Katheter

Een dubbel-J-katheter wordt ingezet wanneer urine niet van de nier door de urineleider naar de blaas stroomt. Dit kan voorkomen wanneer er bijvoorbeeld een niersteen of vernauwing zit. De dubbel-J-katheter zorgt ervoor dat de urine uit de nier direct in de blaas terecht komt.  

Nierkatheter/Nefrostomiekatheter

Een nierkatheter (dubbel J-katheter) wordt ingezet wanneer urine niet van de nier door de urineleider naar de blaas stroomt. Dit kan voorkomen wanneer er bijvoorbeeld door een obstuctie (niersteen) of vernauwing zit. De nierkatheter wordt via de flank door de huid in de nier geprikt en is vastgehecht aan de huid met pleisters.

Condoomkatheter/Externe katheter

Een condoomkatheter kan de ideale oplossing bieden voor mannelijke patiënten met incontinentie wanneer incontinentieverband niet mogelijk is. Een condoomkatheter is beschikbaar in diverse maten, waardoor mannen een perfect passende en aansluitende katheter kunnen dragen. Op deze manier bestaat de minste kans op lekken. Via een flexibele buis wordt urine van de katheter naar een urineopvangzak geleid.

Infuuskatheter

Een infuuskatheter wordt gebruik bij een dosering van een medicijn dat een patiënt toegediend krijgt of bij het afnemen van een monster bij een patiënt. De naald aan de infuuskatheter kan namelijk ingebracht worden in het bloedvat.  

Voedingskatheter

Een voedingskatheter zorgt ervoor dat voeding en medicatie direct bij de patiënt in de maag toegediend kan worden. Dit is vaak het geval bij patiënten die voor langere tijd een sonde nodig hebben doordat zij bijvoorbeeld een slikstoornis hebben.

Arteriële katheter

Een arteriële katheter wordt vaak gebruikt om de arteriële druk te meten of om bloed af te nemen voor een bloedgasanalyse. Deze katheter wordt dan ook geplaatst in de polsslagader of de aorta.

Zuurstofkatheter

Een zuurstofkatheter wordt via de neus tot de keelholte ingebracht. Op deze manier kan een patiënt zuurstof toegediend krijgen die terecht komt in de longen en wordt voorkomen dat een patiënt een zuurstoftekort krijgt. 

Wil je meer informatie over katheters of heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Neem dan gerust contact op met jouw Accountmanager of onze Customer Service via 0570 634 071 of info@fvdvooren.nl.

Gepubliceerd op: 18 oktober | Terug
Bel mij terug
{{error}}