Een kloppende behandeling met de juiste stethoscoop

Een kloppende behandeling met de juiste stethoscoop

Update: Deze blog is bijgewerkt op 12 juni 2024 om recente ontwikkelingen en nieuwe technieken te weerspiegelen.

Een stethoscoop is een onmisbaar instrument binnen de medische gezondheidszorg. Veel (huis)artsen en verpleegkundigen maken dagelijks gebruik van dit instrument. Het is van groot belang de juiste stethoscoop te kiezen om de cliënt optimaal te helpen en een juiste diagnose te stellen. In deze blog bespreken we de onderdelen van een stethoscoop en de verschillende toepassingen.

Uit welke onderdelen bestaat een stethoscoop?

Een stethoscoop bestaat uit verschillende onderdelen. Hieronder beschrijven we de belangrijkste componenten:

onderdelen stethoscoop

Stethoscoopbeugel

De stethoscoopbeugel bestaat uit twee oorbuizen met schroefdraad of geribbelde afwerking voor de bevestiging van de oordopjes. De beugel heeft ook een veer die de spanning instelt. Oordopjes kunnen hard of zacht zijn, afhankelijk van het merk.

Oordopjes

Oordopjes gaan in de oren en sluiten omgevingsgeluiden uit. Het is belangrijk om oordopjes regelmatig te vervangen voor optimaal comfort en geluidsoverdracht. Mochten jouw oordopjes aan vervanging toe zijn, bekijk dan ook eens ons aanbod in oordopjes voor stethoscopen.

Borststuk

Bij het borststuk zijn er verschillende materialen en soorten. RVS-metaal is het meest gevoelig, terwijl aluminium minder gevoelig is. Soorten borststukken zijn onder andere enkel borststuk, dubbel borststuk, en borststuk met instelbaar membraan. Daarnaast kan er bij het borststuk ook worden gekozen uit verschillende soorten. Deze soorten hebben wij voor je opgesomd:

  • Enkel borststuk

  • Enkel borststuk met instelbaar membraan

  • Dubbel borststuk groot (volwassenen) en klein (pediatrie of magere cliënten)

  • Enkelborststuk en kelk

  • Draaibare nippel voor het omzetten van het kleine naar het grote borststuk

  • Membraan (no chill)

Membraan

Er zijn standaard en afstembare membranen. Een standaard membraan is geschikt voor hoge frequenties, terwijl een afstembaar membraan zowel hoge als lage frequenties opvangt, afhankelijk van de uitgeoefende druk.

Slang

De slang van een stethoscoop is gemaakt van PVC, latex en rubber. Een stethoscoop heeft een enkele of een dubbele slang. Bij een stethoscoop met een enkele slang is één uiteinde verbonden met de stam, waarbij de slang zich vervolgens opsplitst in twee uiteindes bij de oorbeugel en ieder uiteinde naar een oor gaat. De stethoscoop met een dubbele slang heeft twee slangen aan het borststuk waarbij iedere slang naar een oor gaat.

Een stethoscoop bestaat niet alleen uit verschillende onderdelen, maar heeft ook  verschillende toepassingen. Denk hierbij aan bloeddrukmetingen, (beperkt) lichamelijk onderzoek, onderzoek en monitoring en auscultatie en diagnose.

Welke soorten stethoscopen zijn er?

Er zijn vele verschillende soorten stethoscopen, maar er is onderscheid te maken in twee verschillende hoofdtypen. Dit zijn de akoestische en de elektronische stethoscoop.

Akoestische stethoscoop

De akoestische stethoscoop, een klassieker en nog steeds veelgebruikt, staat bekend omdat hij zeer eenvoudig in gebruik is.

Elektronische stethoscoop

Elektronische stethoscopen worden steeds populairder. Ze versterken het signaal en verminderen omgevingsgeluiden, wat zorgt voor een nauwkeurigere luisterervaring. Vooral in lawaaiige omgevingen, zoals spoedopnames, zijn ze uitermate handig. Bovendien zijn er nu elektronische stethoscopen verkrijgbaar die via Bluetooth verbinding kunnen maken met een computer, waardoor geluiden kunnen worden opgeslagen en gedeeld met collega's.

Naast deze hoofdcategorieën zijn stethoscopen ook beschikbaar in verschillende kleuren, waardoor ze bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om afdelingen te onderscheiden. De keuze van een stethoscoop hangt af van zijn kenmerken en het beoogde gebruik. Afgezien van deze hoofdtypen zijn er verschillende andere typen, elk geschikt voor specifieke toepassingen.

stethoscoop

De dubbelkops stethoscoop

Deze stethoscopen hebben twee membraanzijdes - een grotere en een kleinere, of een membraan- en trechterzijde. Het tweezijdige borststuk heeft aan één zijde een membraan voor het luisteren naar hoogfrequente geluiden (hart) en aan de andere zijde een kelk voor het luisteren naar laagfrequente geluiden (long). Dit borststuk kan worden gedraaid, zodat elk zijde afzonderlijk kan worden gebruikt zonder bijgeluiden. Dit maakt de stethoscoop geschikt voor een breed scala aan toepassingen, zoals bij huisartsen en ambulancepersoneel.

De rappaport-stethoscoop

De rappaport-stethoscoop is een speciaal type akoestische stethoscoop. Dit speciale type akoestische stethoscoop is voorzien van een korte, dubbele slang en een dubbelkops borststuk. De hulpstukken op deze stethoscoop kunnen worden aangepast aan de behoefte, waardoor een kleine en grote trechter en een klein en groot membraan beschikbaar zijn.

Stethoscoop voor kinderen en pasgeborenen

oor kinderen en pasgeborenen zijn er aparte stethoscopen verkrijgbaar die zijn aangepast aan hun lichaamsverhoudingen. Bekijk eens ons aanbod stethoscopen voor kinderen en stethoscopen voor pasgeborenen in onze webshop. 

De platte stethoscoop

Voor de groepen die alleen oriëntatieonderzoeken of bloeddrukmetingen uitvoeren is de platte stethoscoop de geschikte stethoscoop.

Cardiologische stethoscoop

Voor kritieke zorg en lastige omgevingen kan er gebruik worden gemaakt van een speciale cardiologische stethoscoop. Deze heeft een enkelzijdig borststuk, wat de voorkeur geniet van cardiologen vanwege het brede frequentiebereik. Deze stethoscoop is geschikt voor afdelingen zoals spoedeisende hulp, intensive care, hartbewaking en andere locaties waar dynamische zorg wordt verleend. Het helpt subtiele geluiden te isoleren, zodat zelfs de kleinste veranderingen in de patiënt kunnen worden gehoord.

Stethoscoop voor trainingsdoeleinden

Er zijn ook stethoscopen speciaal ontworpen voor trainingsdoeleinden, waaronder modellen waarmee twee mensen tegelijkertijd onderzoek kunnen doen. Bekijk ons assortiment stethoscopen voor trainingen.

De keuze van de juiste stethoscoop hangt af van de specifieke eisen en het beoogde gebruik. Of je nu werkt in een lawaaierige omgeving of speciale aandacht moet besteden aan kinderen, er is een geschikte stethoscoop beschikbaar om de best mogelijke zorg te bieden. Wil je meer informatie over stethoscopen of heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Neem dan contact op met jouw Accountmanager of onze Customer Service via 0570 – 63 40 71 of info@fvdvooren.nl.

| Gepubliceerd op: 19 oktober | Terug
Bel mij terug
{{error}}