Een kloppende behandeling met de juiste stethoscoop

Een kloppende behandeling met de juiste stethoscoop

Een stethoscoop is een onmisbaar instrument binnen de medische gezondheidszorg. Vele (huis)artsen of verpleegkundigen maken dagelijks gebruik van dit instrument. Daarom is het ook van groot belang dat de juiste stethoscoop wordt gekozen om de cliënt zo goed mogelijk te helpen en een juiste diagnose te geven. In dit blog lees je uit welke onderdelen een stethoscoop bestaat en voor welke toepassingen welke stethoscopen geschikt zijn.

Uit welke onderdelen bestaat een stethoscoop?

Een stethoscoop bestaat uit verschillende onderdelen. In de afbeelding hieronder is de anatomie van de stethoscoop te zien.

onderdelen stethoscoop

Stethoscoopbeugel

De stethoscoopbeugel bestaat uit twee oorbuizen die voorzien zijn van een schroefdraad of geribbeld zijn voor het bevestigen van de oordopjes. Daarnaast bestaat de beugel uit een veer. Deze kan ingebouwd zijn of open (veer is zichtbaar) en maakt het mogelijk om de spanning naar wens in te stellen. De oordopjes worden afhankelijk van het merk schroefdraad geleverd in een harde of zachte variant.

Oordopjes

De oordopjes zijn de onderdelen die in je oren gaan. Deze zorgen ervoor dat omgevingsgeluiden worden uitgesloten. Mochten jouw oordopjes aan vervanging toe zijn, bekijk dan ook eens ons aanbod in oordopjes voor stethoscopen.

Borststuk

Bij het maken van de keuze voor een stethoscoop, kan er bij het borststuk onderscheid gemaakt worden uit drie verschillende materialen: RVS-metaal, metaal en aluminium. Hierbij is een borststuk van RVS-metaal het meest gevoelig en een borststuk van aluminium het minst gevoelig. Met een borststuk van RVS-metaal kan je dus zelfs de meest subtiele geluiden horen.  
Daarnaast kan er bij het borststuk ook worden gekozen uit verschillende soorten. Deze soorten hebben wij voor je opgesomd:

  • Enkel borststuk

  • Enkel borststuk met instelbaar membraan

  • Dubbel borststuk groot (volwassenen) en klein (pediatrie of magere cliënten)

  • Enkelborststuk en kelk

  • Draaibare nippel voor het omzetten van het kleine naar het grote borststuk

  • Membraan (no chill)

Membraan

Ook bij het membraan zijn er verschillende soorten te onderscheiden: het standaard membraan en een afstembaar membraan. Een standaard membraan is geschikt voor het luisteren naar hogere frequenties. Bij een afstembaar membraan kunnen zowel hoge als lage frequenties worden opgevangen. Bij een lage druk zijn er lage frequenties te beluisteren en bij een hoge druk zijn de hoge frequenties te beluisteren.

Slang

De slang van een stethoscoop is gemaakt van PVC, latex en rubber. Een stethoscoop heeft een enkele of een dubbele slang. Bij een stethoscoop met een enkele slang is één uiteinde verbonden met de stam, waarbij de slang zich vervolgens opsplitst in twee uiteindes bij de oorbeugel en ieder uiteinde naar een oor gaat. De stethoscoop met een dubbele slang heeft twee slangen aan het borststuk waarbij iedere slang naar een oor gaat.

Een stethoscoop bestaat niet alleen uit verschillende onderdelen, maar heeft ook  verschillende toepassingen. Denk hierbij aan bloeddrukmetingen, (beperkt) lichamelijk onderzoek, onderzoek en monitoring en auscultatie en diagnose.

Welke soorten stethoscopen zijn er?

Er zijn vele verschillende soorten stethoscopen, maar er is onderscheid te maken in twee verschillende hoofdtypen. Dit zijn de akoestische en de elektronische stethoscoop.

Akoestische stethoscoop

Hierbij is de akoestische stethoscoop de klassieke en nog steeds de meest gebruikte soort stethoscoop. Deze soort stethoscoop is zeer eenvoudig in gebruik.

Elektronische stethoscoop

Elektronische stethoscopen worden steeds populairder. Bij deze stethoscoop wordt het signaal versterkt en de omgevingsgeluiden gereduceerd. Hierdoor is het mogelijk om nauwkeuriger te luisteren. Deze zijn met name handig in lawaaierige omgevingen, zoals bij spoedopnames. Daarnaast zijn er nu ook elektronische stethoscopen verkrijgbaar die verbinding kunnen maken met een computer via Bluetooth. Op deze manier kan het geluid worden opgeslagen en bijvoorbeeld worden gedeeld met collega’s.

Daarnaast zijn de stethoscopen ook te verkrijgen in verschillende kleuren. Hierdoor kan er ook voor een bepaald kleurensysteem worden gekozen. Er kan bijvoorbeeld voor een bepaalde kleur worden gekozen, zodat er onderscheid kan worden gemaakt tussen de verschillende afdelingen. De keuze van de stethoscoop hangt af van de kenmerken van de stethoscoop en de gewenste toepassing. Naast de twee hoofdtypen is het ook van belang voor welke toepassing de stethoscoop zal worden gebruikt. Ook hierbij zijn er weer verschillende soorten te onderscheiden van elkaar.

stethoscoop

De dubbelkops stethoscoop

De dubbelkops stethoscoop heeft twee membraanzijdes een grotere en een kleinere of een membraan en trechterzijde. Het tweezijdige borststuk heeft aan één zijde een membraan voor het luisteren naar hoog frequentiegeluiden (hart) en de andere zijde heeft een kelk voor het luisteren naar laagfrequentie geluiden (long). Dit borststuk kan gedraaid worden zodat er één zijde per keer kan worden gebruikt en er geen bijgeluiden worden opgevangen. De verschillende koppen zorgen ervoor dat deze stethoscoop gebruikt kan worden in een breed toepassingsgebied. Denk bijvoorbeeld aan huisartsen en ambulancepersoneel die de stethoscoop voor allerlei verschillende toepassingen gebruiken.

De rappaport-stethoscoop

De rappaport-stethoscoop is een speciaal type akoestische stethoscoop. Deze stethoscoop is voorzien van een korte en dubbele slang en een dubbelkops borststuk. De hulpstukken op deze stethoscoop kunnen naar behoefte worden gewijzigd. Op deze manier zijn een kleine en grote trechter alsmede een klein en groot membraan beschikbaar.

Stethoscoop voor kinderen en pasgeborenen

Ook voor kinderen en pasgeborenen zijn er aparte stethoscopen te verkrijgen. Deze stethoscopen zijn speciaal aangepast aan de lichaamsverhoudingen van kinderen en pasgeborenen. Bekijk ook eens ons aanbod stethoscopen voor kinderen en stethoscopen voor pasgeborenen in onze webshop. 

De platte stethoscoop

Voor de groepen die alleen oriëntatieonderzoeken of bloeddrukmetingen uitvoeren is de platte stethoscoop de geschikte stethoscoop.

Cardiologische stethoscoop

Voor kritieke zorg en lastige omgevingen kan er gebruik worden gemaakt van een speciale cardiologische stethoscoop. Deze stethoscoop heeft een enkelzijdig borststuk, waar cardiologen de voorkeur aan geven vanwege het brede frequentiebereik. Deze stethoscoop is geschikt voor bijvoorbeeld de SEH, intensive care, hartbewaking, medium-care en andere locaties met dynamische zorg. Deze stethoscoop helpt subtiele geluiden te isoleren, zodat je op kritieke momenten de kleinste veranderingen in de cliënt kunt horen.

Stethoscoop voor trainingsdoeleinden

Daarnaast heb je ook stethoscopen die speciaal zijn gemaakt voor trainingsdoeleinden. Zo heb je bijvoorbeeld ook stethoscopen waarbij twee mensen tegelijkertijd een onderzoek kunnen uitvoeren. Bekijk ook eens ons aanbod van stethoscopen voor trainingen.

Wil je meer informatie over stethoscopen of heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Neem dan contact op met jouw Accountmanager of onze Customer Service via 0570 – 63 40 71 of info@fvdvooren.nl.

Gepubliceerd op: 19 oktober | Terug
Bel mij terug
{{error}}