Diabetes Mellitus (suikerziekte)

Diabetes Mellitus (suikerziekte)

Diabetes is een veel voorkomende ziekte, maar toch brengt het nog veel onduidelijkheden met zich mee alvorens de diagnose geconstateerd wordt. Waarin kan de patiënt nog ondersteund worden wanneer de diagnose gesteld wordt? Wat voor producten zijn het meest praktisch om mee te werken? En wat zijn de symptomen en verschillende typen diabetes? Antwoorden op deze vragen en meer worden uitgelegd in dit blog.

Wat is diabetes?

Diabetes Mellitus (suikerziekte), is een ziekte wat er voor zorgt dat er teveel glucose in het bloed aanwezig is. Diabetes Mellitus ontstaat wanneer de pancreas minder gevoelig is geworden voor insuline óf wanneer het lichaam te weinig insuline aanmaakt. Als de diagnose voor diabetes niet bijtijds gesteld wordt, kan dit zorgen voor complicaties en problemen met de grote en kleine bloedvaatjes op de lange termijn. Denk aan een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, en schade aan nieren, ogen en zenuwen. Dit kan leiden tot netvliesbeschadiging, nierziekten, verminderende doorbloeding en gevoelloosheid in de benen, en seksuele problemen.

De pancreas heeft 2 functies:

Endocriene functie: productie van hormonen

Exocriene functie: aanmaak van verteringsenzymen

Wanneer de eerste functie niet of niet optimaal werkt, is er sprake van Diabetes mellitus. Diabetes kan het snelst gediagnosticeerd worden als er bij de patiënt na tweemaal nuchter bloedprikken een glucosehalte van boven de 7.0 mmol/L gemeten wordt, of een glucosegehalte boven de 11.0 mmol/L met klachten passend bij diabetes.

Symptomen

De meest voorkomende typen diabetes zijn type 1 en 2. De klachten bij diabetes type 1 beginnen vaak vrij plotseling, binnen een aantal weken. Bij diabetes type 2 zijn de klachten minder duidelijk. Regelmatig wordt de diagnose bij toeval gesteld tijdens onderzoeken, of wanneer er al meerdere complicaties zijn opgetreden. Meest voorkomende klachten:

 • Veel plassen

 • Droge mond

 • Veel drinken

 • Wazig zien

 • Vermagering

 • Moeheid

 • Soms huiduitslag, jeuk, slecht genezende wondjes

Bij patiënten met diabetes kan de bloedsuikerspiegel soms te laag worden (hypoglykemie, of hyper). Verschijnselen hiervan zijn:

 • Hongergevoel of (extreme) eetdrang

 • Zweten - Hartkloppingen

 • Beven - Hoofdpijn

 • Slecht humeur, snel geïrriteerd

 • Stemmingsstoornissen

 • Nachtmerries

 • Raar gedrag

 • In ernstige gevallen epileptische aanvallen of verminderd bewustzijn

Bloedprikken en benodigdheden

Zoals eerder vermeld, worden de bloedwaarden gemeten middels het afnemen van een kleine druppel bloed. De volgende producten worden hiervoor gebruikt:

 • Bloedgluccosemeter: hiermee wordt de bloedsuikerspiegel middens een teststrip gemeten. De waarde word in mmol/L weergeven op het scherm.

 • Teststrips: Teststrips worden gebruikt om de hoeveelheid glucose in het bloed te bepalen. De strip past in de gekozen en bijhorende bloedglucosemeter en is geschikt voor eenmalig gebruik.

 • Prikpen: Met de prikpen wordt een bloeddruppel naar het huidoppervlak gehaald. Bij de meeste prikpennen is de prikdiepte handmatig instelbaar.

 • Lancetten: Wanneer je de prikpen gebruikt, klik je op een lancet. Het lancet is voorzien van een scherp naaldje. Hiermee prik je gemakkelijk en vrijwel pijnloos door de huid. Net zoals de teststrip is het lancet bedoeld voor eenmalig gebruik. 

Behandeling en genezing

Het behandelingsproces voor diabetes kan een zwaar medisch traject zijn. Vooral het proces voorafgaand het vaststellen van diabetes kan een lange zoektocht zijn wat diverse bezoeken aan de huisarts en ziekenhuizen of poliklinieken met zich meebrengt. Waarbij diabetes type 2 de behandelingsprocedure makkelijker zijn, heeft diabetes type 1 een veel langer behandeltraject. En blijvend, gezien het nog niet te genezen is.

Een patiënt met diabetes kan complicaties voorkomen door goede leefgewoonten aan te houden en de juiste behandeling blijven volgen. Met gezonde leefgewoonten kan de ontwikkeling van diabetes mellitus type 2 zelfs uitgesteld of voorkomen worden. Met goede leefgewoonten wordt bedoeld; gezond en gevarieerd eten met niet teveel verzadigde vetten, veel groenten, fruit en weinig zout. Proportionele porties zijn hiervan ook belang, zo kan overeten tegen worden gegaan. Zeker een belangrijk aandachtspunt bij hypoglykemie. Verder draagt afvallen bij aan het behalen van een gezond gewicht, net zoals voldoende lichaamsbeweging. Ook wordt niet roken of stoppen met roken sterk aangeraden.

Bloedsuikermetingen

Regelmatig bloedsuikermetingen uitvoeren kan helpen diabetes zo goed mogelijk te behandelen. Een goede regulatie van de bloedsuikers draagt namelijk bij aan het voorkomen van complicaties. Een bloedsuikermeting kan gemakkelijk door de cliënt zelf uitgevoerd worden, door zichzelf aan de zijkant van de vingertop met een klein naaldje te prikken. De druppel bloedt wordt vervolgens opgenomen door het meetapparaatje. Na een paar seconden is zichtbaar hoe hoog het bloedsuiker gehalte is. Het meetapparaatje is klein en kan overal mee naartoe genomen worden.

Voetenspreekuur

Diabetes kan patiënten ongewenst opzadelen met diverse voet- en pijnklachten. Vele ziekenhuizen spelen hier op in en hebben een speciaal team klaarstaan op de diabetespolikliniek of diabetescentrum. Tijdens een zogeheten voetenspreekuur, is de patiënt in de mogelijkheid om meer informatie te verkrijgen of vragen te stellen. Tijdens deze multidisciplinaire spreekuren zijn specialisten van verschillende vakgebieden aanwezig. Samen met de patiënt wordt er gekeken naar de voet om zo de juiste behandeling samen te stellen. Zorgprofessionals zoals de internist, diabetesverpleegkundige, revalidatiearts, vaatchirurg, gipsverbandmeester, podotherapeut en wondconsulent zijn bij deze spreekuren betrokken. Cliënten waarvoor het lastig is om met regelmaat het voetenspreekuur te bezoeken, denk aan slecht ter been, ziek o.i.d., bied een regelmatig bezoek aan huis en controle namens een medische pedicure uitkomst. Niet te verwarren met een pedicure; een medische pedicure is namelijk gespecialiseerd in het (op tijd) herkennen van diabetes gerelateerde klachten, een pedicure niet.

Vooruitzichten

Diabetes brengt een verhoogde kans op hart- en vaatziekten met zich mee. Er is inmiddels al wel veel onderzoek gedaan naar de behandeling van de bloedsuikers, cholesterol en bloeddruk, wat de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Diabetes heeft een impact op het leven, maar er zijn maar weinig dingen die je door diabetes niet meer kan doen. Wel zijn er vaak extra voorzorgsmaatregelen en aandacht nodig met het oog op je dagelijkse bezigheden, het werk, of de manier waarop je reist. Een belangrijk doel bij de behandeling van diabetes is het leveren de juiste begeleiding om het dagelijks leven voor de patiënt zo normaal te laten zijn. Sporten kan meestal een goede bezigheid blijven. Alleen zijn niet alle beroepen uitvoerbaar.

Wil je meer informatie over Diabetes Mellitus of heb je nog vragen na het lezen van deze blogpost? Neem dan contact op met jouw Accountmanager of onze Customer Service; 0570 634 071 of info@fvdvooren.nl

Gepubliceerd op: 14 maart | Terug
Bel mij terug
{{error}}