De verduurzaming van de medische wereld

De verduurzaming van de medische wereld

Tegenwoordig heeft duurzaamheid een steeds hogere prioriteit in vrijwel elke sector, en zo ook in de medische zorgsector. Een groot probleem binnen deze sector is de grote hoeveelheid afval. Dit komt onder andere door het regelmatige gebruik van medische disposables. Veel van deze producten zijn gemaakt van plastic en worden na eenmalig gebruik vaan weggegooid. In deze blog lees je alles over duurzame alternatieve producten en hoe je jouw organisatie milieubewuster kan maken. Je komt ook meer te weten over hoe er vanuit verschillende organisaties verduurzamingsplannen worden opgezet en hoe wij hier ons steentje aan bijdragen. 

Green Deal Duurzame Zorg

Dat een groot deel van de medische sector het belang inziet van het vergroten van de duurzaamheid, blijkt uit de afspraken die in 2018 zijn gemaake in de Green Deal Duurzame Zorg. Deze deal is ondertekend door zo'n 200 bedrijven, ieder met haar eigen doelen en werkzaamheden. Gezamenlijk hebben zij vier afspraken gemaakt om te strijden voor een duurzamere zorgsector. Deze vier afspraken luiden als volgt:

  • Zorgorganisaties willen de Co2-uitstoot terugdringen met 49% in 2030. Zorginstanties houden bij het bouwen van nieuwe gebouwen en bij vervoer en inkoop rekening met het terugdringen van de Co2-uitstoot. Het plan is om in 2050 alle zorgorganisaties klimaatneutraal te laten functioneren.

  • Circulair en maatschappelijk verantwoord inkopen. Zorginstellingen willen steeds minder grondstoffen verspillen. Zo houden inkopers steeds vaker rekening met het hergebruik en recycling van producten.

  • Minder medicijnresten in het drinkwater. Medicijnresten komen via urine en ontlasting en door het afspoelen na gebruik op de huid, in het riool terecht. Vanuit het riool komen ze via de rioolwaterzuiveringsinstallaties in het oppervlaktewater. De hoeveelheid hiervan moet teruggedrongen worden zodat er minder medicijnresten in sloten en rivieren terechtkomen.

  • Gezonde leef- en werkomgeving voor zorgpersoneel en patiënten. Een gezondheidsbevorderende leef- en werkomgeving is een omgeving die gezond gedrag uitnodigt en faciliteert. Daarnaast is het erop gericht om de gezondheid en het welzijn van patiënten, bezoekers en medewerkers te bevorderen en hun stress te verminderen.

Hoe kun je jouw organisatie milieubewuster maken?

Een organisatie milieubewust(er) maken klinkt als een enorme opgave. Gelukkig zijn er kleine stappen die je kan ondernemen om al een verschil te maken op het gebied van duurzame zorg. Zo kun je bijvoorbeeld al veel bijdragen aan duurzaamheid door kleine veranderingen door te voeren. Denk bijvoorbeeld aan strenge(re) afvalscheiding, het gebruiken van biologisch afbreekbare reinigingsproducten, het aanschaffen van milieubewuste bedrijfskleding of het hergebruiken van materialen, in plaats van ze weg te gooien.

Ook is het van belang om proactief te zijn op gebied van duurzaamheid. Zorg ervoor dat je samen met collega’s overlegt over het maken en nastreven van doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. Praat met elkaar over duurzame manieren die het werk meer aantrekkelijk maken en problemen oplossen. Ga gezamenlijk om de tafel om de doelen uit te spreken en hier proactief op te regelen. Neem als organisatie de verantwoordelijkheid en loop hier dan ook niet voor weg. Op lange termijn zal het verduurzamen jouw organisatie geld besparen en je positie in de markt versterken.

Hoe kunnen wij jou hierbij helpen?

Wij dragen graag mee aan de gemaakte afspraken van de Green Deal Duurzame Zorg. Voor het circulair en maatschappelijk verantwoord inkopen, hebben wij enkele alternatieve disposable producten in ons assortiment die gemaakt zijn van duurzaam materiaal. Zo hebben wij bijvoorbeeld milieuvriendelijke medicijnbakjes in ons assortiment. Dit is een alternatief voor de standaard plasticvariant van dit veelgebruikte product in de zorg. De alternatieve medicijnbakjes zijn gemaakt van papier en zijn dus volledig biologisch afbreekbaar. Een mooie stap in de richting van duurzame zorg!

Naast deze papieren medicijnbakjes hebben we ook de zogeheten 'pulpproducten' in ons assortiment. Ook dit zijn producten die van oorsprong van plastic zijn, maar vervangen zijn door een duurzame papieren versie. Het mooie aan deze alternatieve producten is dat de kwaliteit en werking net zo goed is als de plastic versie. Zo hoef je niks in te leveren om bij te dragen aan een duurzame wereld. 

Een derde duurzame optie die we bieden is de Green Care productlijn van Tana Professional. Deze productlijn bevat exclusief milieuvriendelijke reinigingsmiddelen. Tana Professional levert de meest duurzame reinigings- en schoonmaakmiddelen voor de professionele schoonmaak. Het bedrijf ziet duurzaamheid niet alleen als trend, maar als een bedrijfstandaard. En dat allemaal zonder in te leveren op kwaliteit.
 

Wil je meer te weten komen over ons duurzame assortiment? Of wil je meer informatie over hoe ook jouw bedrijf kan bijdragen aan duurzamere zorg? Neem dan contact op met jouw Accountmanager of onze Customer Service, via 0570-634071 of info@fvdvooren.nl.

Gepubliceerd op: 27 januari | Terug
Bel mij terug
{{error}}