De juiste ECG kiezen

De juiste ECG kiezen

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. ECG apparaten kunnen worden gebruikt bij de diagnose van verschillende hartaandoeningen. ECG apparatuur wordt met name door huisartsen en cardiologen gebruikt, maar ook verpleeg- en zorginstellingen, reddingsdiensten, ambulance personeel en bedrijfsartsen maken gebruik van een ECG. In deze blog lees je welke verschillende soorten ECG apparaten er zijn en welke ECG geschikt is voor het opsporen van welke hartaandoening.

ECG kanalen

Bij een ECG apparaat kan er worden gekozen uit verschillende kanalen. Er kan een keuze worden gemaakt uit een 1, 3, 6 of 12 kanaals ECG. Het aantal kanalen staat voor het aantal afleidingen van het apparaat. Dit houdt in op hoeveel plaatsen de ECG meter meet. Hoe meer kanalen of afleidingen er dus zijn hoe meer een arts kan zien en onderzoeken. Een 12 kanaals ECG wordt doorgaans gebruikt in ziekenhuizen. Een huisarts gebruikt soms ook een ECG met minder afleidingen. Om de meest voorkomende ritmestoornissen op te sporen zal een ECG apparaat met minder dan 12 afleidingen ook voldoen.

Welke soorten ECG apparaten zijn er?

Er zijn verschillende soorten ECG apparaten van elkaar te onderscheiden. Het is van groot belang dat het juiste ECG apparaat wordt gekozen, omdat het ECG apparaat geschikt moet zijn voor het doel van het van het te maken hartfilmpje.

24-uurs ECG

Een 24-uurs ECG apparaat ook wel Holter genoemd is een kleine en draagbare recorder die het hartritme voor een langere tijd (meestal 24 uur) registreert gedurende dagelijkse activiteiten. Door het hartritme te registreren voor een langere tijd kan er een duidelijk beeld worden verkregen van het hartritme van de cliënt tijdens inspanning en in rust. Met dit ECG apparaat kunnen incidentele, onregelmatig voorkomende hartritmestoornissen worden opgespoord. Daarnaast kan er hiermee ook meer duidelijkheid worden verkregen over de relatie van hartritmestoornissen en de verschillende klachten die de cliënt ervaart, zoals duizeligheid en hartkloppingen.

Inspannings-ECG

Bij een inspannings-ECG wordt er een hartfilmpje gemaakt van de cliënt gedurende inspanning. Meestal is dit met behulp van een fietsergometer of een loopband. Tijdens de inspanning worden de elektrische prikkels die de hartspier doen samentrekken geregistreerd. Daarnaast wordt ook de bloeddruk geregistreerd. Hierbij wordt er gekeken naar eventuele veranderingen in het hartfilmpje en de bloeddruk tijdens de inspanning die kunnen duiden op een tijdelijk optreden van een zuurstoftekort van het hart van de cliënt. Door middel van deze inspannings-ECG kunnen hartritmestoornissen en repolarisatiestoornissen worden aangetoond.

Inspanningstest met medicijnen

In sommige gevallen is een inspanningstest met behulp van een fietsergometer of een loopband niet mogelijk. Dit kan het geval zijn wanneer de cliënt oververmoeid is of moeite heeft met lichamelijke inspanning. In deze gevallen wordt de inspanning nagebootst door het gebruik van medicijnen. Dit wordt ook wel een farmacologische inspanningstest genoemd.

Uitbreiding inspanningstest

Daarnaast kan er in een academisch ziekenhuis ook worden gekozen voor een uitbreiding van de inspanningstest. Bij deze uitbreiding wordt er een radioactieve stof toegediend via een infuus. Dit wordt gedaan tijdens de maximale inspanning. Deze stof gaat vervolgens via het bloed naar de hartspiercellen, hier zendt de stof straling uit. Vervolgens maakt de arts opnamen van het hart door middel van een SPECT-scanner. Deze opnamen, in combinatie met de hartfilmpjes laten zien of alle delen van het hart genoeg bloed krijgen. Dit wordt ook wel een isotopenonderzoek genoemd.

Inspanningstest met ECG en zuurstofmeting

Ook bestaat er een inspanningstest met ECG en zuurstofmeting. Dit wordt voornamelijk gedaan bij sportonderzoeken. Hierbij wordt er gekeken hoe je hart en longen reageren op inspanning en hiermee kan worden beoordeeld in hoeverre de cliënt op een gezonde, verantwoorde en veilige manier aan de inspanning kan voldoen. Aan de hand van dit onderzoek kan er worden bepaald wat je trainingszones zijn en daardoor kan er effectief worden getraind.

Rust-ECG

De laatste soort is de rust-ECG, hierbij wordt er zoals de naam al zegt een opname gemaakt van de elektrische activiteit van het hart in rust. Met deze ECG kan er in geval van nood binnen enkele seconden een hartfilmpje worden gemaakt. Dit hartfilmpje levert belangrijke informatie over de toestand van het hart.

Systemen rust-ECG

In het geval van een rust-ECG kan er worden gekozen uit drie verschillende systemen. Deze zullen hieronder worden toegelicht.

Stand alone ECG

Een stand alone ECG is zeer compact en deze kan worden gebruikt zonder computer. De stand alone ECG bestaat uit een display en een printer. Afhankelijk van het type apparaat is het mogelijk om de gegevens na het onderzoek op te slaan op de computer via een USB-aansluiting of een geheugenkaart. Daarnaast is het ook mogelijk om de gegevens uit te printen met gebruik van het bijpassende printpapier.

PC-ECG

Een PC-ECG is een zeer populair ECG apparaat, dit komt doordat ze zeer eenvoudig zijn om te bedienen en diverse opslag- en overdracht mogelijkheden voor ECG-opnames bieden. Het ECG apparaat wordt verbonden met de PC of laptop via een kabel of via bluetooth.

Mobiele ECG

Veel artsen maken gebruik van een mobiele ECG om het hartritme en de hartslag bij huisbezoeken of noodgevallen te kunnen onderzoeken. Bij een mobiele ECG zijn er twee varianten van elkaar te onderscheiden, een mobiele ECG in een tabletformaat en laptop ECG. Mobiele ECG’s in tabletformaat zijn gemaakt in een compact formaat waardoor het zeer gemakkelijk is om deze mee te nemen tijdens huisbezoeken of noodgevallen. Het voordeel van een laptop ECG is dat deze vele verbindingsmogelijkheden heeft met een PC, waardoor er vele evaluatiemogelijkheden en overdrachtsmogelijkheden zijn.

ECG toebehoren

Naast het ECG apparaat is het ook belangrijk om voor de juiste toebehoren te kiezen. In ons assortiment hebben wij verschillende toebehoren voor de ECG. Bekijk bijvoorbeeld ons aanbod van: elektrodes, printerpapier, spray en gel voor de ECG. 

Ons uitgebreide assortiment aan ECG apparaten en toebehoren is te bekijken in onze webshop. Wil je meer informatie over ECG apparaten of heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Neem dan contact op met jouw Accountmanager of onze Customer service. Via 0570 – 6340 71 of info@fvdvooren.nl.

Gepubliceerd op: 11 november | Terug
Bel mij terug
{{error}}