SUP wetgeving

SUP wetgeving

Single Use Plastic

Hier vind je de nieuwste updates en ontwikkelingen met betrekking tot wetgeving die gericht is op het verminderen van het gebruik van wegwerpplastic. Plastic afval vormt een aanzienlijke bedreiging voor ons milieu, met name voor onze oceanen en de daarbij behorende ecosystemen. Om deze uitdaging aan te pakken, is er een wetgeving geïntroduceerd om het gebruik van single-use plastics te verminderen.

juli 2021

Per 3 juli 2021 is de Europese Single Use Plastic Directive (‘SUP-richtlijn’) in werking getreden. De Europese Single Use Plastic Directive is een wetgevingsmaatregel van de Europese Unie die gericht is op het verminderen van het gebruik van bepaalde wegwerpplastic producten en het bevorderen van een duurzaam beheer van plastic afval. 

Belangrijke punten van de richtlijn zijn onder andere:

  1. Verbod op bepaalde wegwerpplastic producten: Plastic bestek, borden, rietjes, roerstaafjes en ballonstokjes worden verboden voor verkoop.

  2. Verplichte markering en etikettering: Producten zoals vochtige doekjes, ballonnen en specifieke verpakkingen moeten worden gemarkeerd om consumenten bewust te maken van de schadelijke effecten van zwerfplastic.

  3. Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid: Producenten van plastic producten verantwoordelijk worden gesteld voor de kosten van afvalinzameling en -verwerking en bewustmakingscampagnes.

1 juli 2023

Per 1 juli 2023 wordt het gebruik van plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen tijdens het onderweg consumeren (on-the-go) ontmoedigd. Deze ontmoediging houdt in dat er een herbruikbaar alternatief moet worden aangeboden, of dat klanten hun eigen herbruikbare verpakking mogen gebruiken. Bovendien worden plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen alleen tegen een extra vergoeding aan consumenten verstrekt. Deze strategie is bedoeld om het gebruik van wegwerp plastic bekers en verpakkingen te ontmoedigen en zo de hoeveelheid zwerfafval te verminderen.

1 januari 2024

Per 1 januari 2024 geldt er een volledig verbod op het gebruik van plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen bij consumptie ter plaatse, zoals op kantoren, restaurants en evenementen, tenzij er een inzamelsysteem beschikbaar is dat hoogwaardige recycling mogelijk maakt. Op dit moment is hoogwaardige recycling alleen haalbaar voor PET-producten. Dit betekent dat verpakkingen van andere materialen niet langer worden aangeboden voor consumptie ter plaatse, zelfs niet tegen extra kosten.

Bel mij terug
{{error}}