Verschillende soorten katheters en hun eigenschappen
Wanneer men niet op een normale manier kan urineren, of niet goed genoeg, dan wordt er een katheter gebruikt. Er zijn een aantal verschillende soorten katheters die gebruikt worden. Zo zijn er katheters voor eenmalig gebruik of verblijfskatheters en kunnen deze bestaan uit eendelige, tweedelige of zelfs een drieweg lumen. Katheters zijn daarnaast ook beschikbaar in verschillende materialen, deze materialen bevatten elk specifieke eigenschappen. In dit blog gaan we je meer vertellen over katheters en wat voor jou belangrijk is om te weten.
Waar moet je op letten bij katheters?
Allereerst is het belangrijk om vast te stellen hoelang de katheter moet blijven zitten. Daarna stel je vast of de katheter voor een man of vrouw is bestemd. Vrouwen hebben namelijk een kortere urinebuis dan mannen en een kortere kathetermaat nodig. De meest voorkomende lengte van katheters bij vrouwen is 20cm en bij mannen is dit 40cm. Ook wordt er een buitendiameter aangegeven door Charriere, waarbij de maten variëren van CH8 tot CH28. De balloninhoud bij een verblijfskatheter kan variëren van 5-15ml en 15-30 ml, dit staat aangegeven op de katheter.
De tip, oftewel de punt van de katheter, is meestal recht afgerond (Nelaton) of licht gebogen (Tiemann) en voorzien van twee gladde afgeronde zij-ogen. De Tiemann wordt veelal gebruikt voor mannen, aangezien er een boogje in de kathetertip zit waardoor deze makkelijker in te brengen is. Hygiëne is ook van groot belang bij het inbrengen van de katheter in de blaas. Soms moet de katheter worden gespoeld, om zo verstoppingen, infecties en ontstekingen te voorkomen.
Eenmalige katheters
Een eenmalige katheter bestaat uit een dunne slang, vaak van pvc, dat speciaal is ontwikkeld om urine uit de blaas af te voeren. De urine kan worden opgevangen in een urinezak, urinefles, opvangbakje of gewoon in een toilet. Wanneer de blaas geleegd is, wordt de katheter meteen verwijderd. Om de eenmalige katheter te kunnen gebruiken, moet deze klaar worden gemaakt om in te brengen. Dit kan worden gedaan door gel of water (uit de kraan of steriel verpakt) toe te voegen, om een gladde laag te creëren. Eenmalige katheters zijn ook goed geschikt voor zelfkatherisatie door de gebruiker. De katheters zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, waarbij deze meteen klaar voor gebruik geleverd kunnen worden.
Verblijfskatheters
Een verblijfskatheter wordt gebruikt wanneer een katheter voor een langere tijd moet blijven zitten en heeft minimaal 2 kanalen. Er wordt gebruik gemaakt van een ballon die gevuld wordt met een spuit met water en 10% glycerine, dit om leegloop van de ballon te voorkomen. De katheter wordt aangesloten op een urineopvangzak, welke altijd lager dan de blaas wordt bevestigd zodat de urine goed kan aflopen. Overdag wordt er gebruikgemaakt van een beenzak. Deze wordt vanzelfsprekend bevestigd aan het been met fixatieproducten. Dit kunnen elastieken of kousjes zijn. Voor het slapen wordt er een nachtzak gebruikt. De katheters kunnen bestaan uit latex of siliconen en kunnen een 2 weg of 3 weg hebben. Deze wegen en materialen worden later in de blog nog verder toegelicht. In combinatie met een katheter worden vaak hulpmiddelen als een katheterstop of katheterklem gebruikt, voor een tijdelijke afsluiting van de verblijfskatheter. Er is ook de mogelijkheid om een complete katheter set te bestellen, bestaande uit alle benodigdheden voor de inbreng van een verblijfskatheter.
Latex- en siliconenkatheters
De latex katheter is geschikt voor kortdurend gebruik en kan maximaal 1 week blijven zitten. Over het algemeen is deze katheter goedkoper dan de siliconen uitvoering, maar een latexallergie is een veel voorkomend probleem bij gebruik van deze katheter. De latex katheter zorgt namelijk vaak voor contactovergevoeligheid van de huid en irritatie van de urineweg. Ook raken deze katheters sneller verstopt door de vorming van aanslag. Vandaar dat één week de maximale draagtijd is.
Siliconen katheters zijn veel beter geschikt voor langdurig gebruik en worden dan ook het meest gebruikt. Deze katheters kunnen wel 6 tot 12 weken blijven zitten. Het voordeel van deze katheter is dat deze minder vaak gewisseld hoeft te worden. Dit is natuurlijk fijn voor de patiënt én er is hierdoor minder kans op infecties. Het materiaal is alleen net wat minder flexibel. De uitvoering van de katheter varieert tussen een 2 weg en 3 weg, de eigenschappen van deze katheters worden hieronder besproken.
Twee- en drieweg katheters
Een tweeweg katheter bevat twee kanalen, één kanaal wordt gebruikt voor de afvoer van de urine uit de blaas naar een urineopvangzak en het andere kanaal wordt gebruikt om de ballon te vullen.
Een drieweg katheter bevat drie kanalen: één voor de afvoer van urine, één voor het vullen de ballon met vloeistof en één voor het aansluiten van een spoelsysteem om de blaas regelmatig of continue te spoelen. De frequentie van het spoelen is afhankelijk van het ziektebeeld of eventuele nazorg na een operatie.
Ons uitgebreide assortiment in katheters is te bekijken op onze webshop. Wil je nog meer informatie over katheters of heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Neem dan contact op met jouw Accountmanager of onze Customer Service, via 0570 - 63 40 71 of info@fvdvooren.nl.