Veiligheidsnaalden en verschillende injectiemethodes

Veiligheidsnaalden en verschillende injectiemethodes

Veiligheidsnaalden zijn onmisbaar in de zorg en al helemaal sinds het begin van de coronacrisis. Door de vele ziektegevallen en vaccinaties is de vraag naar injectienaalden namelijk nog groter geworden. Het is belangrijk om de juiste veiligheidsnaald te kiezen voor een bepaalde injectiemethode en wij helpen je graag bij het maken van een goede keuze. In dit blog zullen we je dan ook meer vertellen over veiligheidsnaalden en de verschillende injectiemethodes die er zijn.

Wat zijn veiligheidsnaalden?

Veiligheidsnaalden zijn in het leven geroepen om prikaccidenten, die in de zorgsector vaak voorkwamen, aan te pakken bij het gebruik van naalden voor injecties. Sinds 2013 is er een Europese richtlijn van kracht om medewerkers in de zorgsector te beschermen tegen prikaccidenten. Deze Europese richtlijn houdt in dat er een verbod is op recappen en dat het gebruik van veiligheidsnaalden met een ingebouwd veiligheids- en beschermingsmechanisme verplicht is. Veiligheidsnaalden zijn dan ook naalden met een veiligheidssysteem. Een beschermkapje zit vast aan de naald en is met één duimbeweging eenvoudig op een veilige manier over de naald te klikken. Door de ingebouwde beveiliging in veiligheidsnaalden kan een zorgmedewerker na gebruik zichzelf of een ander niet besmetten met de gebruikte naald. Deze injectienaalden worden gebruikt voor het toedienen van injectievloeistoffen of het afnemen van bloed.

De keuze tussen veiligheidsnaalden

Er zijn enorm veel verschillende veiligheidsnaalden. Iedere naald verschilt in lengte en dikte en werkt beter met een andere injectiemethode. Veiligheidsnaalden worden eenmalig gebruikt en bestaan uit een naald met een veiligheidssysteem. Deze injectienaald is te onderscheiden aan een kleurcode met bijbehorende maat. Het kiezen van de juiste veiligheidsnaald is afhankelijk van de injectiemethode, injectietechniek en het injectiegebied. Met name de injectiemethode speelt een grote rol bij de selectie van een geschikte naald. Op basis van deze factoren kan de te gebruiken maat en soort veiligheidsnaald worden bepaald.

Het gebruik van optreknaalden

Voorafgaand aan het gebruik van veiligheidsnaalden voor een injectie, worden vaak veilige opzuignaalden met een grote diameter gebruikt om een vloeistof uit een flesje om ampul op te zuigen. De speciale slijping van de punt voorkomt dat er een gaatje ontstaat in de rubberen stop nadat de naald verwijderd is. Daarnaast is het niet scherp genoeg om de huid te penetreren. Optreknaalden, ook wel blunt naalden genoemd, zijn speciaal ontworpen voor een veilige overgang van medicatiebereiding naar medicatietoediening. Het gebruik van optreknaalden is dus goed te combineren met injecties door veiligheidsnaalden. De naald is veelal beschikbaar in de maat 18G.

Veiligheidsnaalden voor intra- en subcutaan gebruik

Veiligheidsnaalden worden intracutaan gebruikt wanneer een geneesmiddel of behandeltechniek wordt toegepast in de huid. Het inspuiten van de vloeistof gebeurt op de bovenste huidlaag, namelijk de binnenkant van de onderarm of het gebied onder de schouderbladen en het sleutelbeen. Zo kan er met een korte naald gemakkelijk een huidplooi worden opgepakt. Bij de uitvoering van een intracutane injectie kan er het best een dunne naald worden gebruikt met een diameter van 0,4 - 0,5mm, oftewel de oranje, bruine of grijze veiligheidsnaalden.

Subcutane injecties zijn onderhuidse injecties die worden ingebracht met een tamelijk korte veiligheidsnaald. Dit soort injecties worden voornamelijk gebruikt wanneer een geleidelijke en langzame opname in het bloed wenselijk is. Voorbeelden hiervan zijn injectievloeistoffen als insuline, morfine en geneesmiddelen tegen reumatische aandoeningen. Deze methode wordt veelal toegepast in het buikplooi, echter zijn de bovenarm en het bovenbeen minder pijnlijk. Zowel de huidplooitechniek als de loodrechttechniek kan worden gebruikt om subcutane injecties te verrichten met veiligheidsnaalden. Er wordt een dunne naald gebruikt met een diameter van 0,4 – 0,6mm, hieronder vallen de paarse, blauwe, bruine, oranje en grijze veiligheidsnaalden.

Veiligheidsnaalden voor intraveneus gebruik

Intraveneuze injecties worden gebruikt voor het toedienen en een snelle opname van geneesmiddelen. Hierbij komt het geneesmiddel direct in de ader terecht in een opgeloste vorm, zoals bij een infuus. Deze injectie met een veiligheidsnaald is snel effectief doordat het geneesmiddel meteen in de bloedbaan komt, vaak via de elleboogvene. Door veiligheidsnaalden intraveneus toe te dienen wordt het geneesmiddel dunner gemaakt door het langsstromende bloed. Er wordt een gele of groene naald aangeraden voor deze injectiemethode, aangezien er een dikke en lange veiligheidsnaald nodig is.

Veiligheidsnaalden voor intramusculair gebruik 

Het laatste alternatief is om veiligheidsnaalden intramusculair te gebruiken. Bij deze injectiemethode wordt medicatie in de spier toegediend voor een snelle opname in de bloedsomloop. Wanneer medicatie snel moet werken, goed wordt opgenomen in de spier of als het niet via het maag-darmkanaal kan worden opgenomen, gaat de voorkeur naar veiligheidsnaalden die geschikt zijn voor intramusculair gebruik. De loodrechttechniek bij een strak getrokken huid wordt vaak gebruikt om de veiligheidsnaald succesvol in de armspier, dijbeenspier of bilspier aan te brengen. De meest gangbare naald is hierbij een groene naald, waar de injectienaald wat dikker en langer moet zijn.

Verschillende maten bij veiligheidsnaalden

In dit blog is er al een aantal keer gesproken over de verschillende naaldkleuren en de diameter die wordt gebruikt voor een bepaalde injectiemethode. In de tabel hieronder geven we daarom een toelichting van de verschillende maten en kleuren bij veiligheidsnaalden, om het zo overzichtelijk onder elkaar te zetten.

       

Veiligheidsnaalden worden altijd voorzien van een zogeheten ‘Gauge’ maat, deze staat voor de diameter van de naald en wordt in de tabel hieronder kort toegelicht. Daarnaast zijn de kenmerken van de verschillende kleurcodes zo ook inzichtelijk gemaakt. De kleurcodes en afmetingen in de tabel geven slechts een beperkt aantal weer van de beschikbare veiligheidsnaalden in ons assortiment. 

Wil je meer weten over ons assortiment in veiligheidsnaalden, of heb je nog vragen na het lezen van de blog? Neem dan contact op met jouw Accountmanager of onze Customer Service via 0570 – 63 40 71 of info@fvdvooren.nl.

 

Gepubliceerd op: 22 juli | Terug
Bel mij terug
{{error}}