Veiligheidsnaalden en verschillende injectiemethodes

Veiligheidsnaalden en verschillende injectiemethodes

Update: Deze blog is bijgewerkt op 12 juni 2024 om recente ontwikkelingen en nieuwe technieken te weerspiegelen.

Het selecteren van de juiste injectienaald is cruciaal voor de veiligheid van zowel de patiënt als de zorgverlener. Veiligheidsnaalden zijn speciaal ontworpen om het risico op prikaccidenten te minimaliseren, wat essentieel is in moderne medische praktijken. Wij helpen je graag bij het maken van een goede keuze. In dit blog zullen we je dan ook meer vertellen over veiligheidsnaalden en de verschillende injectiemethodes die er zijn.

Wat zijn veiligheidsnaalden?

Veiligheidsnaalden zijn in het leven geroepen om prikaccidenten, die in de zorgsector vaak voorkwamen, aan te pakken bij het gebruik van naalden voor injecties. Sinds 2013 is er een Europese richtlijn van kracht om medewerkers in de zorgsector te beschermen tegen prikaccidenten. Deze Europese richtlijn houdt in dat er een verbod is op recappen en dat het gebruik van veiligheidsnaalden met een ingebouwd veiligheids- en beschermingsmechanisme verplicht is. Veiligheidsnaalden zijn dan ook naalden met een veiligheidssysteem. Een beschermkapje zit vast aan de naald en is met één duimbeweging eenvoudig op een veilige manier over de naald te klikken. Door de ingebouwde beveiliging in veiligheidsnaalden kan een zorgmedewerker na gebruik zichzelf of een ander niet besmetten met de gebruikte naald. Deze injectienaalden worden gebruikt voor het toedienen van injectievloeistoffen of het afnemen van bloed.

Voordelen van veiligheidsnaalden

  • Verminderd risico op naaldprikincidenten: Door ingebouwde veiligheidsmechanismen.
  • Bescherming van zorgverleners: Vermindert het risico op blootstelling aan bloed en andere lichaamsvloeistoffen.
  • Gemakkelijk in gebruik: Veel veiligheidsnaalden zijn ontworpen voor gebruiksgemak zonder extra training.

De keuze tussen veiligheidsnaalden

Er zijn enorm veel verschillende veiligheidsnaalden. Iedere naald verschilt in lengte en dikte en werkt beter met een andere injectiemethode. Veiligheidsnaalden worden eenmalig gebruikt en bestaan uit een naald met een veiligheidssysteem. Deze injectienaald is te onderscheiden aan een kleurcode met bijbehorende maat. Het kiezen van de juiste veiligheidsnaald is afhankelijk van de injectiemethode, injectietechniek en het injectiegebied. Met name de injectiemethode speelt een grote rol bij de selectie van een geschikte naald. Op basis van deze factoren kan de te gebruiken maat en soort veiligheidsnaald worden bepaald.

Het gebruik van optreknaalden

Voorafgaand aan het gebruik van veiligheidsnaalden voor een injectie, worden vaak veilige opzuignaalden met een grote diameter gebruikt om een vloeistof uit een flesje om ampul op te zuigen. De speciale slijping van de punt voorkomt dat er een gaatje ontstaat in de rubberen stop nadat de naald verwijderd is. Daarnaast is het niet scherp genoeg om de huid te penetreren. Optreknaalden, ook wel blunt naalden genoemd, zijn speciaal ontworpen voor een veilige overgang van medicatiebereiding naar medicatietoediening. Het gebruik van optreknaalden is dus goed te combineren met injecties door veiligheidsnaalden. De naald is veelal beschikbaar in de maat 18G.

Verschillende injectiemethodes

Er zijn verschillende injectiemethodes die afhankelijk van de medische noodzaak worden toegepast. Hieronder worden de meest voorkomende injectiemethodes besproken:

  1. Intramusculaire injecties (IM): Intramusculaire injecties worden diep in de spier toegediend, waardoor medicatie snel in de bloedbaan wordt opgenomen. Ze worden vaak gebruikt voor vaccins en bepaalde medicaties.

  2. Subcutane injecties (SC): Subcutane injecties worden net onder de huid toegediend. Dit type injectie wordt vaak gebruikt voor insuline en andere medicaties die langzaam worden opgenomen.

  3. Intraveneuze injecties (IV): Intraveneuze injecties worden direct in de ader toegediend, wat een snelle opname van medicatie in de bloedbaan mogelijk maakt. Deze methode wordt vaak gebruikt in noodsituaties en voor infuustherapie.

Verschillende maten bij veiligheidsnaalden

In dit blog is er al een aantal keer gesproken over de verschillende naaldkleuren en de diameter die wordt gebruikt voor een bepaalde injectiemethode. In de tabel hieronder geven we daarom een toelichting van de verschillende maten en kleuren bij veiligheidsnaalden, om het zo overzichtelijk onder elkaar te zetten.

       

Veiligheidsnaalden worden altijd voorzien van een zogeheten ‘Gauge’ maat, deze staat voor de diameter van de naald en wordt in de tabel hieronder kort toegelicht. Daarnaast zijn de kenmerken van de verschillende kleurcodes zo ook inzichtelijk gemaakt. De kleurcodes en afmetingen in de tabel geven slechts een beperkt aantal weer van de beschikbare veiligheidsnaalden in ons assortiment. 

Innovaties en ontwikkelingen

Veiligheidsnaalden hebben de afgelopen jaren aanzienlijke verbeteringen ondergaan. Nieuwe ontwerpen en materialen hebben geleid tot meer gebruiksgemak en extra bescherming tegen prikaccidenten. De nieuwste veiligheidsnaalden van 2024 bieden geavanceerde functies zoals automatische terugtrekking van de naald na gebruik.

Tips voor het gebruik van veiligheidsnaalden

  • Lees de instructies: Zorg ervoor dat je de gebruiksaanwijzing van de veiligheidsnaald begrijpt voordat je deze gebruikt.
  • Oefen goede hygiëne: Was je handen en draag geschikte beschermende kleding.
  • Gooi naalden veilig weg: Gebruik altijd een goedgekeurde naaldencontainer om gebruikte naalden weg te gooien.

De keuze van de juiste naald en injectiemethode is van groot belang voor de veiligheid van zowel de patiënt als de zorgverlener. Door op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in veiligheidsnaalden en injectietechnieken, kunnen medische professionals de best mogelijke zorg bieden. Wil je meer weten over ons assortiment in veiligheidsnaalden, of heb je nog vragen na het lezen van de blog? Neem dan contact op met jouw Accountmanager of onze Customer Service via 0570 – 63 40 71 of info@fvdvooren.nl.

 

| Gepubliceerd op: 22 juli | Terug
Bel mij terug
{{error}}